Klikni za uvećanje mape
Učitavanje mape... logo
Filtriraj

Futoška kupusijada

by simke
октобар 21, 2017
Category:   Manifestacije

Futoška kupusijada – 27. i 28. oktobar 2017.

Manifestacija Futoška kupusijada ima za cilj promociju futoškog kupusa, najznačajnijeg poljoprivrednog proizvoda Futoga. Organizuju se takmičenja u pripremanju jela od kupusa i izbor najteže glavice kupusa, uz bogat kulturno-zabavni program. Ova dvodnevna gastronomska manifestacija posvećena je autohtonoj sorti kupusa koja se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu, a od skora je i ponosni nosilac titule ’’Brend Srbije’’.

Organizatori ’’Futoške Kupusijade’’ ističu da je ta manifestacija posvećena predstavljanju privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela. Akcentom manifestacije svakako je na pripremanju jela od futoškog kupusa. Oni podsećaju da im je cilj da kroz promociju projekta ’’Futoški kupus – brend Srbije’’ predoče javnosti koliko značajnu ulogu u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga igra autohtona sorta te biljne ’’poslastice’’ kao i da promoviše potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

18. Futoška kupusijada – tradicija koja puno znači

Futoška kupusijada - seoski turizam

Ove godine održava se 18. po redu Futoška kupusijada. Pored kupusijade i ove godine biće organizovan Festival Tera Madre Futog, koji će se održati 27. i 28. oktobra 2017. godine. Organizatori Manifestacije pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada su Udruženje „Futoški kupus“, Mesna Zajednica Futog, Kulturni Centar „Mladost“ Futog, Srednja Poljoprivredna škola i Osnovne škole u Futogu.

Prvi dan manifestacije posvećen je najmlađima, te se tradicionalno u osnovnim i srednjim školama Futoga održava Mini kupusijada. Drugi dan Kupusijade se izlazi na glavnu ulicu Futoga. Ovogodišnju Kupusijadu obeležiće celodnevni kulturno-umetnički program. Pored toga održaće se i takmičenja za najveću glavicu i najbolje jelo od futoškog kupusa kao i 8. Futoški vašar – izložba tradicionalnih proizvoda Srbije. Takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa i ove godine svakako će privući veliki broj takmičara i posetioca.

Uživajte u prepoznatljivom ukusu jela od futoškog kupusa, isprobajte tradicionalne specijalitete Srbije i uživajte u programu za celu porodicu.

Ukoliko želite da pronađete smeštaj u blizini održavanja Futoške kupusijade, posetite našu stranicu SMEŠTAJ.

Dobrodošli! Srdačno Vas očekujemo!