Klikni za uvećanje mape
Učitavanje mape... logo
Filtriraj

Goč – I planinski i seoski turizam

by simke
новембар 4, 2017
Category:   Vesti

U proteklih nekoliko godina, Vrnjačka Banja je dosta uložila kako bi dobrim saobraćajnicama povezala centar banje i Goč, koji obiluje šumama i vodama. Na Goču su sada stvoreni odlični uslovi da se razvije planinski i seoski turizam.

Najlepši pogled sa Goča pruža se sa vidikovca koji je postavljen na vrhu Krst na 1.120 metara nadmorske visine. Najviši vrh je Ljukten sa 1.216 metara. Ispod ovih vrhova nalazi se Selište. To je centar Goča. Tu su skijaški tereni sa žičarama i akumulacija za snabdevanje Vrnjačke Banje vodom u letnjem periodu.

Selište i Goč su otkrili i umetnici. Dragiša Obradović je vajar iz Vrnjačke Banje koji ovde nalazi inspiraciju za svoja dela. „On jeste prirodna sredina gde je potrebno malo intervencije. Malo ljudske ruke, malo duha i malo ljubavi prema planini“, kaže Dragiša Obradović, vajar iz Vrnjačke Banje.

Asfalt vodi i do najudaljenih kuća na Selištu. Putna mreža je odlična. Zato je i vrlo brzo izgrađeno vikend naselje gde ima i apartmana za iznajmljivanje. Ipak malo je gostiju koji ovde ostaju da borave duže od nekoliko dana. U Udruženju Gočki krug, smatraju da gostu treba ponuditi i druge sadržaje.

„Vi ste se uverili ovde da se odavde vidi Rtanj. Vidi se Rudnik, Željin, Kopaonik, Koznik, Stara Planina. Vidi se deo Karpata čak tamo prema Rumuniji. Dakle to jeste fantastično. Ovde je zdravlje. Ovde, što kaže, buja od prirode. Goč je bogat šumom i vodom i mislim da generacije koje dolaze moraće mnogo više pažnje da posvete ovoj planini“, kaže Rodoljub Džamić, predsednik Udruženja Gočki krug.

Do vrha Krst je probijen put u dužini od tri kilometra. To je buduća trasa za turističke vozove. Posetioci ovog dela Goča mogu da se osveže u etno restoranu kod skijališta. Seoski turizam je tek u povoju. Dovoljno je, kažu ovde, samo jednom posetiti ovaj kraj, uživati u gostoprimstvu domaćina i probati ovdašnje specijalitete i svako će se Goču uvek vraćati.

Izvor: RTS