Klikni za uvećanje mape
Učitavanje mape... logo
Filtriraj

Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije

  • slider
by Ivana Sretenović
јун 23, 2017
Category:   Manifestacije

Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije

U organizaciji Doma kulture Ivanjica, Mesne zajednice Kušići i OŠ “Major Ilić” iz Kušića, 25.juna 2017.godine na Javoru (MZ Kušići)kod Ivanjice održaće se 22. „Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije“.

Na planinu Javor dolaze svirači dvojnica i starih instrumenata iz svih krajeva Srbije kako bi pokazali svoje umeće. Takmičar koji tri puta za redom osvoji prvo mesto stiče zvanje „majstor dvojnica“. Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji. Njen cilj je očuvanje tradicije, izvornog narodnog stvaralaštva i kulturološkog identiteta.

Manifestacija je takmičarskog karaktera.  Nagrade su pehar za prvo mesto na dvojnicama u kategoriji mlađih i starijih dvojničara i pehar za prvo mesto na starim instrumentima u kategoriji mlađih i starijih izvođača. Ostale nagrade su u vidu diploma i zahvalnica. Svake godine stručni žiri dodeli i posebne nagrade za mlade talente, perspektivne mlade izvođače, najmlađe tkmičare i druge.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Ivanjica, a manifestaciju je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Turistička organizacija Srbije