Klikni za uvećanje mape
Učitavanje mape... logo
Filtriraj

Najposećenija turistička mesta u Srbiji u 2016. godini

by Ivana Sretenović
јануар 28, 2017
Category:   Vesti

Početkom godine napravili smo osvrt na desavanja u prethodnoj 2016 godini. Sa posebnom pažnjom smo pratili koja su mesta za odmor bila najprivlačnija. Pročitajte koja su mesta na vrhu liste i kako možete i vi da iskoristite date pogodnosti.

U Srbiji su se za vaučere prijavila 164 ugostitelja, a lista koja nije konačna ažuriraće se svake nedelje. Očekuje se da će intresovanje biti veće nego prošle godine, kažu u resornom ministarstvu. S prvim danom Nove godine počelo je prijavljivanje građana za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji, a ove godine na raspolaganju će biti 60.000 vaučera.
Vrednost vaučera je kao i do sada 5.000 dinara, a uslov je da građani rezervišu minumum pet noćenja u nekom od turističkih mesta.

„Prosle godine prijavilo se 650 ugostiltelja a očekujemo da će ove godine biti i veći broj njih, da će biti obuhvaćene i planine i banje, i da će biti utrošeno svih 60.000 vaučera. To nije konačan broj ugostitelja i mi ćemo nedeljno ažurirati listu korisnika“, rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo.

Kad je reč o proceduri, najpre je potrebno da se rezerviše smestaj u nekom od ugostiteljskih objekata, zatim da se ode u poštu, sa sobom ponese lična karta i preda zahtev i potrebne potvrde o visini zarade ili penzije.
U ministarstvu očekuju da će akcija proteći u najboljem redu i da će i pre 15. oktobra, kada je poslednji rok, biti podeljeni svi vaučeri. Vaučeri će moći da se iskoriste do 20. novembra, a lista ugostiteljskih objekata će se na zvaničnom sajtu Ministarstva (www.mtt.gov.rs) ažurirati jednom nedeljno.
Za sada se na listi na sajtu ministastva nalaze 164 ugostitelja, najviše iz Sokobanje, Vrnjačke Banje, i Zlatibora.

U 2016. svih 46.000 građana iskoristilo je svoj vaučer za boravak od minimum pet dana u nekom od turističkih mesta Srbije. Ostvareno je preko 400.000 noćenja.
Prošle godine za te namene bilo je opredeljeno 230 miliona dinara, odnosno 46.000 vaučera, a u 2017. godini biće izdvojeno 300 miliona dinara.

Najviše interesovanja bilo je za odmor u banjama, pre svega Prolom i Lukovskoj, zatim Vrnjačkoj Banji, Koviljači, Sijarinskoj, Soko banji… Takođe, boravili su i na planinama posebno Zlatiboru, Kopaoniku, Divčibarama…

Najviše vaučera iskoritili su najstariji sugrađani, penzioneri (56 odsto) zatim zaposleni (34 odsto), a oko devet odsto činili su nezaposleni. Ostalo su bili nosioci poljoprivrednih gazdinstava, ratni vojni invallidi, lica kojima je potrebna nega i pratnja…

Pindžo kaže da je 2016. godina bila odlična i rekordna godina za turizam Srbije. Iako još nema podataka za celu godinu, već za deset meseci zabeleženo je povećanje ukupnih dolazaka domaćih i stranih turista i noćenja za 13 odsto. „Verujemo da će ova akcija koja je usmerena na domaće tržište podstaći građane da putuju po zemlji i provedu deo godišnjeg odmora u Srbiji“, ističe Pindžo.

Izvor: TANJUG