Klikni za uvećanje mape
Učitavanje mape... logo
Filtriraj

Razvoj seoskog turizma na severu Vojvodine

  • slider
by Ivana Sretenović
јун 16, 2017
Category:   Vesti

Na severu Vojvodine razvija se seoski turizam. O tome svedoči sve veći broj turista koji posećuju Totovo selo, koje se nalazi u opštini Kanjiža.

Turisti iz Srbije, ali i susedne Mađarske vole da dođu na jednodnevne izlete u Totovo selo koje je prepoznatljivo predivnim parkovima, uređenom okolinom i zanimljivom istorijom. Najnoviji turistički projekat im je maketa Dunava.

RTV

Totovo selo ima oko 600 stanovnika, a prošle godine posetilo ih je oko 2000 turista. Predstavnici mesne zajednice objašnjavaju da turisti vole mir, prirodu, a posebno ih oduševljava duh zajedništva koji koji se na svakom koraku oseća u ovom vojvođanskom selu. Sa novim turističkim projektom očekuju veći broj poseta turista.

„Verujemo da će privući više hiljada turista. Napravićemo veliku maketu Dunava koji protiče kroz Srbiju od Bezdana do Kladova. Napravićemo makete za planine, gradove, tvrđave, a površina će da iznosi 50 metara puta 25“, kaže Zoltan Farago, zadužen za poboljšanje turizma u Totovom selu.

„U svakom selu postoje vrednosti iz prošlosti i sadašnjosti. Mi živimo tu i to ne primećujemo, a svako selo može to da ponudi turistima“, dodaje Jene Utaši, paroh.

Sve je više stanovnika zainteresovano da se uključe u seoski turizam. Organska proizvodnja u selu je razvijena i može da bude u ponudi kao vid turizma.

„Bavimo se organskom proizvodnjom na 20 hektara površine. Ovim poslom se bavimo već 13 godina i želimo da ostanemo ovde i proširimo asortiman i ponudu“, objašnjava Arpad Čikoš, proizvođač organskih proizvoda.

„U ono vreme, od početka 60-tih do početka 90-tih mladi su otišli iz sela. Selo je bilo na ivici propadanja i od početka 90-tih mladi ostaju u selu i zahvaljujući tome imamo perspektivu“, kaže Ferenc Bata, predsednik MZ Totovo selo .

Ovim urednim i čistim selom, osim crkve, dominira kompleks objekata Verske zajednice, u kojem se nalazi učenički dom, uvek otvoren da ugosti i turiste, kao i sala pogodna za održavanje raznih skupova, sastanaka, seminara, radionica….

Izvor:RTV