Klikni za uvećanje mape
Učitavanje mape... logo
Filtriraj

Vojvođanski salaši žive kroz seoski turizam

by simke
новембар 9, 2017
Category:   Vesti

Salaši čuvaju vernu sliku paorskog života

Salaši u okolini Sombora su spoj istorije, porodične tradicije, gastronomije i života naselja koja su nekada oslikavala pravi život paora. Iako je salašara sve manje, tradicija salaša danas živi kroz ruralni turizam.

Salaši

Tradicionalnu arhitekturu salaša i života Bunjevaca na ovim prostorima čuva Dida Hornjakov etno salaš sagrađen 1901. godine, dok je od 2008. godine registrovan kao Seosko – turističko gazdinstvo. Ovo mesto je živa istorija nekadašnjeg života i običaja koju čuva porodica Mijić iz Sombora, jer u ruralnom turizmu vide budućnost.

„Mislim da sam se pronašla u tom načinu rada i turizmu, jer imamo šta da pokažemo. Baviti se soskim ili salašarskim turizmom znači imati zemlju oko salaša. Kod nas se prožima privreda, rad na zemlji i ratarstvo. Hrana je koju imamo u ponudi je tradicionalna i domaća sa našeg salaša“, rekla je Aranka Hornjak Mijić.

„Salaši su jedinstveni i u njima ima turizma. Važno je pokazati turistima kako se nekada živelo na salašima i to dočarati na autentičan način. Takođe salaš pruža privatnost kakva se retko gde može naći. Svi koji dođu kod nas, osećaju se kao kod svoje kuće“, rekao je Marko Mijić.

Život salašara neguje i somborska porodica Farkaš na „Našem Salašu“, koji je sagrađen 1925. godine. Danas je prilagođen turističko ugostiteljskoj delatnosti.

„Kada sam bio dete želeo sam da se bavim ugostiteljstvom i turizmom, pa mi je to sada životni poziv. Ovaj vid turizma ima potencijala i ima budućnosti, ali zahteva ulaganja. To je bio razlog da se posvetimo ruralnom turizmu“, objasnio je Aleksandar Farkaš.

„Salaš je nešto što je u poslednje tri godine preokupiralo sve nas. Pokazalo se da ljudi više vole neformalne ambijente i mnogo se prijatnije osećaju u ovom prostoru nego u klasičnom gradskom restoranu“, naglasila je Dragana Farkaš.

Bački doručak, štrudle sa makom i orasima…

Samo na salašaima može se uživati u čuvenim bačkim jelima ali i poslasticama poput štrudle s makom i orasima.

„Svake godine nam se pojavljuju novi salaši i kvalitetna ponuda. Strani i domaći turisti bi da probaju tradicionalna bačka jela, što je karakteristično za ovo podnevlje. Sa druge strane imamo i porast kvalitetnih vinarija, pa se turistima zaista ima šta ponuditi u Somboru i okolini“, rekao je Đuro Todorić, direktor Turističke organizacije Sombor.

Pored bogate domaće gastronomske ponude, boravak na ovdašnjim salašima čine jedinstvenim prelepa jutra i večeri uz miris vojvođanske ravnice, koja će, svakome ko želi da pobegne iz gradske vreve i svakodnevice, biti idealno mesto za odmor.

Izvor: RTV