Reset Password

click to enable zoom
Učitavanje mape
Nema rezultata pretrage
povećaj mapu
Pretražite

1 EUR to 200 EUR

Napredna pretraga

1 EUR to 200 EUR

Your search results
10/04/2019

Terzića avlija – Zlakusa

Etno park Terzića avlija, nalazi se u selu Zlakusa, na 185-tom kilometru od Beograda, na pola puta koji vodi od Požege ka Užicu (sa njegove leve strane) i dalje ka Zlatiboru, Tari, Bosni i Crnoj Gori. Selo je smešteno na desnoj strani reke Đetinje, na severnoj padini Gradine (931m).

Zlakusa je čuvena po svojim grnčarima koji tradicionalno neguju ovaj zanat na način kao što se to radilo pre više od trista godina (na ručnom drvenom kolu i pečenjem na otvorenoj vatri). Čuvena je i Međunarodna keramička kolonija, Sabor izvornog stvaralaštva Zlakusa u pesmi i Kulturno-umetnička manifestaciji Jesen u Zlakusi. Za Zlakusu su čuli i po trubačkom orkestru Veljka Ostojića (višegodišnjeg pobednika Sabora trubača u Guči) i Etno udruženju Zavičaj. Etno udruženje Zavičaj broji preko sto članova koji neguju kulturu, tradiciju, stare zanate, običaje, muziku i folklor srpskog naroda.

Potpećka pećina u okolini Zlakuse, markirane planinarske staze u dužini preko 60 km koje spajaju Etno park Terzića avliju, sa Potpećkom pećinom obogaćuju turističku ponudu Zlakuse. Sliku upotpunjuje reka Petnica sa starim vodenicama i vodopadima, vrh Gradine sa spomenikom u obliku kamene piramide iz II svetskog rata i nekoliko prelepih vidikovaca. Veoma je značajna i ne mnogo poznata, Roska banja. Reka Rzav sa svojim visećim mostićima i plažama, selo Rupeljevo, kanjon rečice Dervente sa starim rimskim mostom poseban su kuriozitet. Zlakusu poznajete i po pčelarima, nedirnutoj prirodi, voćnjacima…

Etno park Terzića avlija

Etno park Terzića avlija, seosko turističko domaćinstvo sa početka XX veka, dobitnik najvećeg priznanja u ruralnom turizmu, Turističkog cveta, predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom. Muzejski deo čine bogate postavke eksponata od perioda Rimskog carstva, preko Kneževine i Kraljevine Srbije. Tok istorije pratimo dalje preko eksponata iz Kraljevine Jugoslavije i I i II svetskog rata. Postavka seže sve do poslednje Jugoslavije i seoske škole iz II svetskog rata. Etno park sadrži ugostiteljski deo (krčma brvnara i letnja bašta) i apartmane za smeštaj gostiju u seoskom turizmu. Apartmani su kategorisani sa četiri zvezdice i sertifikatom ECEAT-a za inostrane goste. Etno park u svom sklopu ima i prodavnicu suvenira, letnju pozornicu i kamp za planinare. U etno parku se služe užički specijalitieti (sir, kajmak, pršuta, gibanica, zeljanica, duvan čvarci, kačamak, užička komplet lepinja). Pored toga možete probati i stara narodna jela spremana upravo u zlakuškom zemljanom posuđu.

Od etno parka polaze sve markirane kružne staze. U Terzića avliji je sedište Etno udruženja Zavičaj i tu se održava jedna od manifestacija – Zlakusa u pesmi i igri. Etno park je otovren preko cele godine, u programu je mnogih domaćih turističkih agencija i stranih turooperatora.

Kontakt:
+381 31 3428875

Kategorija: Restorani
Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published.